Literoskop

   25. 04. 2022 - 01. 05. 2022   

Kot Ostržku zraste nos ko laže, tako vam zrastejo oči, ko vam povedo, da smo dobili najnovejši, že 15. del priljubljene serije Zbornice zdravstvene nege, tokrat naslovljen Medicinska sestra in pacient – partnerja.

Astro Log
Oven    

Kdor ne bere naj ne sere. Reklo, ki bi ga morali zapisati tako v  ustavo, kot v Konvencijo o varstvu človekovih pravic temeljnih svoboščin.

Astro Log
Bik    

Vsi se sprašujejo, kje in kdaj in kako in s kom bodo kresovali, vi pa kurjenja ognja ne marate. Preveč vas spominja na zločine poljskih duhovnikov, ki so  ogenj hranili s knjigami Harryja Potterja.

Astro Log
Dvojčka    

Ta teden je povsem povolilno obarvan; vsi natisnjeni volilni letaki in brošure romajo v koš. Z vsemi obljubami in spominom nanje. Morda pride vihar, jih vzdigne v svoje naročje in odnese v kres. V tem primeru pravičnim ostane le še Tek za zmajem.

Astro Log
Rak    

Zakaj bralci nimamo svoje politične stranke? Kaj ne bi bil svet lepši in mirnejši, ko bi bilo branje Vonneguta, Gogolja  obvezno? Sprevideli bi nesmiselnost vojn in banalnosti, cenili bi humor ter sanjali velikopotezno.

Astro Log
Lev    

Bliža se praznik dela, praznik ko tradicionalno ne delamo ničesar, kar ni neposredno povezano z žurko. In letošnja bi znala biti divja. Prvič v zgodovini bodo gostje uživali v sinhronem prevajanju Ikarovega perja v esperanto.

Astro Log
Devica    

Prazniki so dober, kaj dober, naddober, izjemen čas za refleksijo o lastnih bralnih navadah. Bolj konkretno, lahko si vzamemo čas in preverimo česa beremo premalo. Sestavimo anketo, jo rešimo in analiziramo. Če premalo beremo literarne teorije, govorimo o Tesnobi vplivanja.

Astro Log
Tehtnica    

Se spomnite dobrih starih časov, ko sta z očetom počakala, da je šla mama spat, potem pa sta gledala Conana? Teh časov in občutij vam seveda ne moremo povrniti, lahko pa izdamo, da se je o Conanu veliko pisalo. In risalo. Kratke zgodbe, stripi in tako. Morda bi jih prevedli in preprodajali otrokom?

Astro Log
Škorpijon    

Vas je kdaj zanimalo kaj bo z Mašo, ko odraste? Povsem enako vprašanje si je zastavila Dora Benčevič in svoj odgovor podala v romanu Dekle, ki se ni balo medvedov. Ali se medvedi bojijo Maše pa ostaja odprto. Avtorica napoveduje drugi del, v katerem se Maša odpravi med grizlije na Aljasko.

Astro Log
Strelec    

Ste vedeli, da so bili tiranozavri prvi dinozavri, ki so poezijo citirali na izust? V vročih dneh so po obedu bojda precej radi dojemali umetnost. Podrobneje si lahko o tem preberete v Kačjem pastirju v jantarju.

Astro Log
Kozorog    

Diana Gabaldon je med počitnicami šla na Škotsko in se počutila kot Tujka, Olga Babnik pa je, denimo, prav tako obiskala Škotsko, le da od takrat govori o Škotskih koreninah. Od kje taka razlika? Morda bi o tem veljalo napisati  knjigo ali dve.

Astro Log
Vodnar    

Ole ole ole ole! Seznam nominirancev za kresnika je tu! Ta magični dogodek je za bralce kot svetovno nogometno prvenstvo. Vsi imamo svoje favorite, le v album ne lepimo sličic pisateljev in pisateljic.

Astro Log
Ribi    
Za vas berejo prihodnost ...